Jdi na obsah Jdi na menu
 


To musel být Viking!

12. 8. 2016

Současnost

"U amerického pobřeží byla nalezena loď. Není znám její původ, a zatím ani stáří. O všem Vás budeme dále informovat." Cedric Thibaud, Američan s francouzskými kořeny, si na internetu četl o nedávno objevené lodi. O lodi, kterou objevil on se svým výzkumným týmem. Zatím došli k tomu, že by mohla být vikingská. Nebyli si tím ale jistí, byla v opravdu špatném stavu, což nasvědčovalo tomu, že je dost stará.

Minulost (okolo roku 1000) - Deník Leifa Erikssona

Od té doby, co jsem o té nové zemi slyšel, nemohu na ni přestat myslet. Neustále plánuji průzkumnou výpravu, v jejímž čele budu, samozřejmě, já. Hrozně moc bych to tam chtěl vidět.

Je rozhodnuto! Vydávám se na průzkumnou výpravu do nové země se svou posádkou na lodi Dračí křídlo.

Pluli jsme nejprve po Grønlandském pobřeží směrem na sever, a když jsme na západě spatřili temný obrys, který nám připomínal pevninu, vydali jsme se k němu. Když jsme k té mase připluli, ukázalo se, že jde o rozsáhlá ledovcová pole. Ale když jsme pluli směrem k jihu, narazili jsme na kamenitý, nehostinný kus země. Nazvali jsme ho Helluland.

Současnost

"Cedricu? Vypadá to na vikingskou loď, už jen podle tvaru trupu." "Myslím, že máš pravdu, Natalie." přisvědčil Cedric, a dále si prohlížel fotky vraku na dně moře. 'Jak je možné, že ho dosud nikdo neobjevil?' zamyslel se.

Minulost (okolo roku 1000) - Deník Leifa Erikssona 

Další kraj, který jsme obepluli už vypadl mnohem lépe, byl zalesněný. Dali jsme mu jméno Markland. Čím dále jsme pluli, tím hezčí a úrodnější bylo pobřeží. A tak jsme dopluli k té nekrásnější části té nové země - pojmenovali jsme ji Vinland, země vína.

Vrátili jsme se domů, všem jsme vyprávěli, co jsme objevili. Můj bratr Thorwald do té země podnikl výpravu a usídlil se tam.

Současnost

"Cedricu, analýza ukázala, že se skutečně jedná o vikingskou loď. A zdá se, že pochází z jedenáctého století." "Jedenácté století? Nenapadá mě, jak by se sem mohla dostat." "Ty nevíš co se říká? Že Ameriku objevili Vikingové?" "No jistě, Leif Eriksson! Takže co můžeme říct o té lodi?" "Prostě to musel být nějaký Vinking! Je zaručeně vikingská a pochází z jedenáctého století."

Minulost (okolo roku 1000) - Deník Leifa Erikssona   

Můj bratr bohužel ve Vinlandu zemřel. Všichni, kdo s ním odcestovali, se vrátili zpátky. A já jsem se rozhodl, že tam strávím zbytek života. Odplouváme pozítří.

Propluli jsme kolem Hellulandu, kolem Marklandu, a dorazili jsme do Vinlandu. Učinili jsme životní rozhodnutí - potopili jsme naši loď a pokusili se ji nějak zakrýt mořskými řasami. Tím jsme zpečetili svůj osud - ve Vinlandu zůstaneme do konce našich životů.

Současnost - v troskách vikingské osady

"Cedricu, něco jsem tu našla." "Copak Natalie?" "Něco, co vypadá jako deník. Je psaný runovým písmem." "To musel být Viking!" zvolal nadšeně Cedric Thibaud.

O něco později

"Cedricu, ukázalo se, že autorem toho deníku je Leif Eriksson. Ameriku skutečně objevili Vikingové - a Leif Eriksson a jeho posádka zde dožili své životy."

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nic z toho, co jste si teď přečetli, neberte vážně... No... Většinu. ;-)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář